Ordningsregler och stadgar

Föreningens STADGAR finns att ladda ner som pdf-fil.

 

Ordningsregler för bostadsrättsföreningen BRF Grävlingen

Detta skall du som bostadsrättshavare och medlem känna till för att kunna följa föreningens ordningsregler!

 

Styrelsens ansvar

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman beslutat om. I detta ingår, som en viktig del, även ordningsfrågorna. 
I förvaltningsuppdraget ligger att styrelsen har ansvar för att ta fram ordningsregler som gäller både i och utanför byggnaderna.

 

För vem gäller reglerna

Alla medlemmar är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus, du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!

Ordningsreglerna gäller för dig som bostadsrättshavare, men även familjemedlemmar samt gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten.

 

Vad händer om ordningsreglerna inte följs

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du skall få bo kvar. Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Om medlemmen eller hyresgästen, trots anmaningen, inte följer reglerna, följer en juridisk analys som ligger till grund för bedömning om vidare åtgärder behöver vidtas. Läs mer i stadgarna § 23.

Ombyggnad/renovering – bostadsrättshavarens ansvar
Bostadsrättshavaren är skyldig att följa de anvisningar som föreningen lämnar beträffande installationer avseende avlopp, värme, elektricitet, vatten och ventilation i lägenheten samt att tillse att dessa installationer utfös fackmannamässigt. Läs mer på Grävlingens hemsida samt se stadgarna § 26-36. Vid oklarhet, kontakta styrelsen

 

Allmän aktsamhet

 

Säkerhet

 

Gemensamma kostnader skall hanteras ansvarsfullt

Var sparsam med varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el. Kostnader för vatten, fjärrvärme och el till motorvärmare betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt.

Var uppmärksam på toaletter med läckande spolningssystem och byt kranpackning när vatten står och droppar! Detta bekostas av bostadsrättshavaren.

 

Gemensamma gårdsutrymmen, vägslingor och parkering

Frånsett garagetillfarter och parkeringsplatser är det olämpligt att köra bil, motorcykel eller moped inom föreningens område. Målsman ansvarar för att även barnen efterlever detta. Undantag är sjuktransporter, tyngre transporter och snöröjning. Taxi beställes i första hand till de angöringsplatser som är markerade med särskilda skyltar.

Parkeringsplatserna utanför garagen är kollektiva vilket innebär att ingen medlem kan hävda att parkeringsplatsen framför sitt garage är sin egen. För att upprätthålla god ordning och grannsämja så rekommenderar styrelsen att du använder och hänvisar dina gäster till platsen framför ditt eget garage. Om denna plats är upptagen skall du i första hand använda och hänvisa dina gäster till ledig plats inom den egna huslängans parkeringsplatser. Långtidsuppställning av motorfordon, husvagn och släpvagn är ej tillåten. Med lång tid menas mer än trettio dagar. Har du tillfälligt behov av att uppta en parkeringsplats längre tid än 30 dagar, ta kontakt med styrelsen.

Använder du motor- eller kupévärmare i garaget så skall inkoppling ske via tidur i garagen. Se vidare på hemsidans flik ’Parkering och garage’ för mer information. Det är ej tillåtet att ladda elfordon i garaget!

Städning av gårdsutrymmen, lekplats, gräsmattor, fotbollsplan och övriga aktivitetsplaner sker vid två tillfällen per år, vår och höst. Städdag aviseras skriftligt senast två veckor före denna aktivitet. Styrelsen ser det som önskvärt att varje bostadsrättshavare på ett solidariskt sätt hjälper till i detta arbete för att skapa trivsel och god miljö.

Använd sunt förnuft och visa varandra respekt!

 

Avfallshantering

Medlemmar i föreningen skall själva sortera sina sopor. På området finns två sophus där sorteringskärl för hushållssopor/restavfall, tidningar, kartong, hård- och mjukplast, kompost, metall, glödlampor, glas och batterier finns. Fett, exempelvis matfett/matoljor, skall slängas i hushållssoporna i tätförslutande förpackningar, till exempel tom mjölkförpackning eller petflaska. Fett skall ej sköljas ner i avloppet då det stelnar och orsakar stopp. Dessutom drar lukten av fett till sig råttor. Kompostpåsar kan hämtas i sophusen.

Observera att grovsopor och elektronikavfall ej får slängas med övrigt hushållsavfall eller ställas i sophusen. Du ansvarar själv för att grovsopor transporteras till en allmän återvinningscentral.

Felsorterade sopor och placering av grovsopor i våra sophus medför en merkostnad för föreningen och belastar våra gemensamma kostnader.

Byggavfall i samband med exempelvis renovering som du tillfälligt lägger upp utanför ditt hus måste bortforslas inom en vecka. Behövs längre tid kontakta styrelsen!

 

Gräsklippning är ditt och dina grannars ansvar

I Brf Grävlingen har vi beslutat att vi som medlemmar själva tar ansvar och sköter gräsklippningen enligt vår områdesindelning. Se vilket område som tillhör dig på karta över skötselområden. Detta i syfte att hålla nere föreningens kostnader. Prata med grannarna i din huslänga för att komma överens om i vilken ordning som klippningen skall fördelas mellan er.

Nycklar till förrådet med gräsklipparna skall finnas inom varje länga.

 

Dessa ordningsregler har beslutats av styrelsen den 2025-02-24 att gälla från samma datum.
Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar.

Vid frågor och funderingar är du välkommen att kontakta styrelsen.

Styrelsen i Brf Grävlingen